Pogány hegy és Enikő-forrás

Pogány völgy és hegy a Kőszegi-hegység ölelésében fekszik. Mindenképpen arra buzdítalak, hogy sétálj a felső úton, gyönyörködj a panorámában, nézz bele a völgybe, kicsit messzebb a szőlőültetvények vagy az Abért-tó felé, találd ki melyik falvak sejlenek a távolban, gyűjts szelídgesztenyét, hallgasd a természetet. Az alsó úton haladva sok-sok apró csodát találhatsz,  két boronafalú pincénk van, elhagyott kutakat nézhetsz meg, szőlősgazdákkal találkozhatsz, patakon sétálhatsz át,  s ha jól figyelsz, még Szalamandrák is keresztezhetik utadat. Frissítőt pedig az Enikő-forrás vizéből meríthetsz.

Irottkő-kilátó

A Kőszegi-hegység egyik fő és kötelező látványossága az Írottkő kilátó (883m), az országhatár a kilátó közepén halad át, így annak fele Ausztriához, fele Magyarországhoz tartozik. Vendégházunktól több túristajelzésen el lehet indulni.  A táv oda-vissza 20-22 km, mely egy nap alatt kényelmesen teljesíthető.

Kőszeg terei, ódon házai

Ha nálunk jársz, akkor Kőszeg óvárosát megnézni kötelezően ajánlott. Hosszú a lista.  Jurisics-vár, a csodálatos Főtér, a Hősök kapuja és a középkori házakkal büszkélkedő belváros, a régi templomok, műemlék házak, ódon kapualjak és sok sok apró csoda aminek felfedezése rád vár. Ha gyalog szeretnél besétálni a vendégházainktól a városba, túristaúton is megteheted. Erdőn áthaladsz, s 5 perc múlva már Kőszeg kertvárosban találod magad, s jó 35 perc múlva már az óvárosban sétálgathatsz. Az apartmanlakástól pedig 5 percnyire találod.

Becsületkassza Kőszegen és a környező falvakban

Már senki sem emlékszik rá, hogyan is kezdődött… Friss gyümölcsöket, virágokat, zöldségeket vásárolhatsz az utcán jártadban keltedben. Csak dobd be az ellenértéket a kihelyezett pekedlibe és már viheted is a friss árut. Nyáron és ősszel nálunk Pogányban is találhatsz termékeket kihelyezve, lekvárt, mustot, zöldségeket.

Ó-ház kilátó és a Hétforrás

A kilátóból gyönyörű a kilátás a városra, tiszta idő esetén ellátni a pozsonyi hegyekig, Ság és Somló tanúhegyekig, a Fertő-tóig, vagy akár a hósapkával borított Schneebergig is. S ha elmész a kilátóig, akkor térje le a híres forrásunkhoz.  Igyál mind a hét vezér vizéből.  „Ott amaz hét forrás kelleti tiszta vizét”. Vendégházainktól 3 km-re találhatod, a szinttel meg kell küzdened, de egy rövid délután alatt oda-vissza teljesítheted a távot.

Cáki pincesor

Cák falu feletti  gesztenyésben található, régi időket idéző, mesebeli, zsúpfedeles pincesor. Vendégházainktól egy kb. 40 perces kényelmes sétával az erdőn vagy a réten át jelzett útvonalon hamar elérheted. A pincesor mellett a hordómosó-forrást is keresd fel, pihenj meg az itt kialakított pihenőben.

Kálvária templom és Trianoni kereszt

A szőlőhegyekkel körülvett, békés és gyönyörű környezetben, az osztrák határtól mindössze néhány méterre található. Vendégházainktól túristajelzéssel jelölt utakon át is elérhető. A Kálvária-templom mögött nem messze, az osztrák – magyar határon csodálatos panorámával található a Trianoni-kereszt. A stációk lábánál találod a koronaőrző bunkert és ha már itt vagy, akkor érdemes körbesétálni a hegy alatt elterülő csónakázó tavat is. 

Bozsoki Sibrik várkastély

Ha az Irottkő kilátót Bozsok felől közelíted meg, vagy csupán elkirándulnál tőlünk Bozsokra, mindenképpen ajánljuk, hogy tegyél egy sétát a vadászkastély kertjében is.

Kendig gerinc

Kedvenc túra útvonalam a Kőszegi-hegység fő gerincén halad, útba ejtve a legszebb kilátó pontokat. Ha szeretsz túrázni, akkor ezt az útvonalat ne hagyd ki.  Vendégházunktól a sárga kereszt jelzésű úton menj fel a Vöröskereszt pihenőpontig, majd balra haladva a kék háromszöggel jelölt útvonalon,  a Kendig gerincen keresztül eljuthatsz Velembe,  Irottkőre vagy a Stájerházakhoz.

Grafit bánya barlangok a Szent vid kápolna alatt

Ha meglátogatod a Velem község fölött magasodó kápolnát (589m), akkor a kápolna alatti hegyoldalban grafitbarlangokat is könnyen felfedezheted. A barlangok falát megtapogatva valóban grafitporos lesz a kezed. 🙂 Szélesség: N 47° 21,191′ Hosszúság: E 16° 28,634′

 

Pinka szurdok-Halomsírok-Vas hegy pincéi

Vendégházainktól 20 km-re található Vas hegy. 10-12 km -es túra kicsi, de annál sokszínűbb túrát rejt, ezért nekem nagy kedvencem.  Érdemes autóval Felsőcsatárig elmenni, majd átváltani túracipőre. A túra a vadregényes Pinka-szurdoktól indul, érinti a kb. 200 db halomsírokat, szőlőbirtokokat, az egyedi homlokzatdíszítésű vaskeresztesi pincéket, felsőcsatári pincéket, Vasfüggöny múzeumot, és a Szűz Mária kápolnát a hegyen.

 

Kilátó a csömötei szőlőhegyen

Nemcsak a Kőszegi-hegység és Kőszeg felé indul túrautvonal házainktól, hanem a sárga sima jelzésen Kőszegdoroszlón keresztül haladva fel a doroszlói erdőn át a lukácsházi szőlőhegyi kilátóig vagy akár a gyöngyösfalui Holdéfényligetbe is elsétálhatsz jelzett túraútvonalon keresztül. 

 

Kilátó Dozmaton

A kilátó a lombkoronaszintről ad kitekintést a dozmati víztározóra,  s  gyönyörű panorámát az egész Kőszegi-hegységre. Felfedezhetjük innen a Kendig gerincet, a Szent Vid Kápolnát, az Irottkő kilátó tornyát és sorolhatnám.  Kitűnő célpont kerékpározni szeretőknek, így különösen ajánlom ezt az útvonalat számukra. (Pogány-Bozsok-Bucsu-Dozmat)  

 

Lékai vár

 Ha már kerékpározás, akkor legyen úticél Pogányból a Lékai vár! 

Vendégházainktól kb. 12 km az útvonal hossza. A kőszegi csónakázótónál a Rőtivölgyi utcára kell rácsatlakozni, mely út kivisz a határátkelőig tartó új kerékpárútra. Az osztrák határt elhagyva a kiépített  kerékpárút végig a Gyöngyös patak mentén halad, mezőkön keresztül, egy-egy osztrák falun haladunk át, kis templomok mellett haladva egy festői kis erdőn át utunk végén hirtelen elénk bukkan a lékai vár festői képe! Próbáld ki!  

 

Ólmod, a kis eldugott horvát falu

A kis határmenti horvát falu megér egy kis túrát, sétát. A Vasfüggöny okozta elzártságának köszönhetően  természeti értékei, épített örökségei bájos hangulatot árasztanak. II. világháborút követően  Zsákfalu, belépni a faluba csak külön engedéllyel lehetett.  Kőszegtől a piros-kék jelzésen juthatsz el, kb. 3 km-es séta erdőn keresztül. (De itt halad az országos kék túra, a vasfüggöny túra és a Mária útvonal egy szakasza is.)  Útközben az osztrák-magyar határ mentén követheted az 1922-es határköveket, de köztük egy igazán régi 1699-es birtkokhatárkövet is találhatsz, melyet 1922-ben felhasználtak határkőnek. Őz-kút, Belovich-kápolna, útszéli kereszt, régi horvát házak, fenyőerdők, érdemes a temetőbe betérni, ismerkedni a horvát nevekkel, asszimilálódás folyamata jól nyomon követhető a fejfákon is.

 

Kerékpáros körtúra tipp

 Vendégházainktól a sárga Alpannónia jelzésen, először kis erdőn át bejutunk Kőszegre, majd át a városon még mindig a sárga alpannonia jelzést követve, murvás erdei úton tekerhetünk el a horvát zsákfaluba, Ólmodra. Útközben országhatárköveket, horvát feliratú útszéli keresztet, emléktáblákat találhatsz. — Ólmod falut elhagyva aszfaltos kisforgalmú úton jutsz el Horvátzsidányba, majd Peresznye a következő falu.  (Itt találod a Széchenyi kastélyt, de sajnos csak kerítésen át lehet megtekinteni. A kastéllyal szemben lévő parkban találod a térség legnagyobb platánfáját, egy kis tavacskát, ez viszont látogatható.) A következő falu Répcevis, itt már rácsatlakozhatsz az asztfaltos Termál kerékpáros túraútra, mely egészen Zsirán keresztül rétek, szántóföldek közöttt vezet a határig. Zsirán érdemes  megtekinteni a Rimanóczy kastélyt. A határon csak kerékpáros és gyalogos forgalom van, átkelve tovább még mindig asztfaltos kerékpárúton jutsz el Locsmandig/ Lutzmannsburgig, ahol élményfürdő vár rád. Visszafelé tekerve az osztrák oldalon, a Répce patak mentén szántóföldek között vezet végig az aszfaltos kerékpárút érintve egy-egy hangulatos kis osztrák falut, s szinte végig sík terepen egészen a kőszegi határátkelőig kényelmesen tekerhetsz, miközben egyre közelebb kerül hozzád a Kőszegi-hegység látképe.  A körtúra kb. 50 km Pogánytól Pogányig.  Szívből ajánlom a körtúrát, tartalmas, kényelmes, nézelődős túra.

 

Borosgazdák, pincék túraszerű látogatása

Borosgazdáink minden évben nyitott pincenapos borutakat szerveznek pünkösdkor, augusztus 20-án, mikuláskor és farsang idején. Ilyenkor több pince összehangoltan várja a látogatókat Pogányok hegy és Cák között, 3-4 km-es körben. Borokat és hozzá illő ételeket kínálnak zeneszó mellett.

 

Kőszegi Várszínház programjai

Minden év június-július hónapjaiban szabadtéri színházi előadásokat láthatnak a kőszegi vár udvarán. A  könnyedebb szórakoztatóbb vígjátékok mellett opera, operett, zenei hangversenyek, utcaszínházi darabokat is bemutatnak.

www.koszegivarszinhaz.hu

 

Kőszegi ostromnapok

A kőszegiek minden év augusztusában városuk meghatározó eseményére, az 1532-es török ostromra emlékeznek. Az ostromhétvégén ellepik a várost a jelmezes törökök és a várvédő kőszegiek. A rendezvényre látogatók igazi kulturális kavalkádra számíthatnak, folklórprogramok, koncertek, táncház, vásár várja az időutazásra vágyó vendégeket. A rendezvény csúcspontja a híres ostrom felelevenítése és újrajátszása a Jurisics várnál.