Pogányok- hegy és Enikő forrás

Pogányok völgy és hegy a Kőszegi-hegység ölelésében fekszik. Mindenképpen arra buzdítalak, hogy sétálj a felső úton, gyöngyörködj a panorámában, nézz bele a völgybe, kicsit messzebb a szőlőültetvények vagy az Abért-tó felé, találd ki melyik falvak sejlenek a távolban, gyűjts szelídgesztenyét, hallgasd a természetet. Az alsó úton haladva sok-sok apró csodát találhatsz,  két boronafalú pincénk van, elhagyott kutakat nézhetsz meg, szőlősgazdákkal találkozhatsz, patakon sétálhatsz át,  s ha jól figylesz még Szalamandrák is keresztezhetik utadat. Frissítőt pedig az Enikő-forrás vizéből meríthetsz.

Irottkő-kilátó

A Kőszegi-hegység egyik fő és kötelező látványossága az Írottkő kilátó (883m), az országhatár a kilátó közepén halad át, így annak fele Ausztriához, fele Magyarországhoz tartozik. Vendégházunktól több túristajelzésen el lehet indulni.  A táv oda-vissza 20-22 km, mely egy nap alatt kényelmesen teljesíthető.

Kőszeg terei, ódon házai

Ha nálunk jársz, akkor Kőszeg óvárosát megnézni kötelezően ajánlott. Hosszú a lista.  Jurisics-vár, a csodálatos Főtér, a Hősök kapuja és a középkori házakkal büszkélkedő belváros, a régi templomok, műemlék házak, ódon kapualjak és sok sok apró csoda aminek felfedezése rád vár. Ha gyalog szeretnél besétálni a vendégházainktól, jó 35 perc alatt a belvárosban is lehetsz. Az apartmanlakástól pedig 5 percnyire találod.

Becsületkassza Kőszegen és a környező falvakban

Már senki sem emlékszik rá, hogyan is kezdődött… Friss gyümölcsöket, virágokat, zöldségeket vásárolhatsz az utcán jártodban keltedben. Csak dobd be az ellenértéket a kihelyezett pekedlibe és már viheted is a friss árut. Nyáron és ősszel Pogányokban is találhatsz termékeket kihelyezve, lekvárt, mustot, zöldségeket.

Ó-ház kilátó és a Hétforrás

A kilátóból gyönyörű a kilátás a városra, tiszta idő esetén ellátni a pozsonyi hegyekig, Ság és Somló tanúhegyekig, a Fertő-tóig, vagy akár a hósapkával borított Schneebergig is. S ha elmész a kilátóig, akkor térje le a híres forrásunkhoz.  Igyál mind a hét vezér vizéből.  „Ott amaz hét forrás kelleti tiszta vizét”. Vendégházunktól 3 km-re találhatod, a szinttel meg kell küzdened, de egy rövid délután alatt oda-vissza elérhető.

Cáki pincesor

Cák falu feletti  gesztenyésben található, régi időket idéző, mesebeli, zsúpfedeles pincesor. Vendégházainktól egy kb. 40 perces kényelmes sétával az erdőn vagy a réten át jelzett útvonalon hamar elérheted. A pincesor mellett a hordómosó-forrást is keresd fel, pihenj meg az itt kialakított pihenőben.

Kálvária templom és Trianoni kereszt

A szőlőhegyekkel körülvett, békés és gyönyörű környezetben, az osztrák határtól mindössze néhány méterre található. Vendégházainktól túristajelzéssel jelölt utakon át is elérhető. A Kálvária-templom mögött nem messze, az osztrák – magyar határon csodálatos panorámával található a Trianoni-kereszt. 

Bozsoki Sibrik várkastély

Ha az Irottkő kilátót Bozsok felől közelíted meg, vagy csupán elkirándulnál tőlünk Bozsokra, mindenképpen ajánljuk hogy tegyél egy sétát a vadászkastély kertjében is.

Kendig gerinc

Kedvenc túra útvonalam a Kőszegi-hegység fő gerincén halad, útba ejtve a legszebb kilátó pontokat. Ha szeretsz túrázni, akkor ezt az útvonalat ne hagyd ki.  Vendégházunktól a sárga kereszt jelzésű úton menj fel a Vöröskereszt pihenőpontig, majd balra haladva a kék háromszöggel jelölt útvonalon,  a Kendig gerincen keresztül eljuthatsz Velembe,  Irottkőre vagy a Stájerházakhoz.

Grafit bánya barlangok a Szent vid kápolna alatt

Ha meglátogatod a Velem község fölött magasodó kápolnát (589m), akkor a kápolna alatti hegyoldalban grafitbarlangokat is könnyen felfedezheted. A barlangok falát megtapogatva valóban grafitporos lesz a kezed. 🙂 Szélesség: N 47° 21,191′ Hosszúság: E 16° 28,634′